ASSOCIAZIONE PRAGA USPOŘÁDALA DVĚ AKCE K VÝROČÍM CHARTY 77 A JANA PATOČKY

U příležitosti 40. výročí Prohlášení Charty 77 a 40. výročí úmrtí Jana Patočky, významného filosofa a mluvčího Charty 77, Associazione Praga ve spolupráci s Papežskou kolejí Nepomucenum, s Institutem politických studií „Sv. Pia V.“ a s Velvyslanectvím České republiky v Římě uspořádala k těmto výročím dvě akce.

V úterý 28. listopadu 2017 se v Papežské koleji Nepomucenum diskutovalo o knize „L’Europa di Charta 77“ („Evropa Charty 77“), kterou v těchto dnech vydalo nakladatelství Apes v Římě a jejímž editorem je Benedetto Coccia z Institutu politických studií „Sv. Pia V.“.

Ve středu 29. listopadu 2017 se na půdě Velvyslanectví ČR konala celodenní konference pro odborné publikum „Quarant´anni dalla dichiarazione del dissenso. Charta 77 e Jan Patočka“ („Čtyřicet let od prohlášení disentu. Charta 77 a Jan Patočka“). Konferenci slavnostně zahájila a krátký projev přednesla velvyslankyně Hana Hubáčková. Oba významní badatelé z České republiky, Ivan Chvatík a Karel Novotný, kteří na symposiu vystoupili, vysoce ocenili zájem o Patočkovo dílo v Itálii. Vědeckým garantem obou setkání byl člen sdružení Riccardo Paparusso, jeden z mladých italských badatelů zabývajících se patočkovskými studii.