FILMOVÉ ODPOLEDNE – PROMÍTÁNÍ FILMU „VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI”

Associazione Praga ve spolupráci s Českým centrem Milán a Papežskou kolejí sv. Jana Nepomuckého uspořádala dne 27. února 2018 filmové odpoledne věnované legendárnímu filmu „Všichni dobří rodáci“ (Československo 1968, režie Vojtěch Jasný, 115 minut), od jehož natočení letos uplyne 50 let. Akci připravila a film uvedla členka sdružení Lucia Casadei z římské univerzity „Sapienza Università di Roma“.

Protože film  svou tematikou částečně zapadá do letošního nadstavbového programu České školy Řím  (Osmička v československých dějinách XX. století), bylo promítání zároveň součástí celodenního setkání ČŠŘ, takže promítání mohli sledovat i starší žáci ČŠŘ. Film se promítal v původním českém znění s italskými titulky, které vznikly v rámci lektorátu češtiny na neapolské univerzitě „Università degli Studi di Napoli L’Orientale”.

Početné italské i české publikum  tak mělo příležitost potěšit se sledováním jednoho z nejoceňovanějších českých filmů, a to jak diváky, tak kritikou ( kromě jiných ocenění získal film cenu za nejlepší režii na MFF v Cannes 1969 a 3. místo v anketě filmových kritiků o nejlepší česko-slovenský hraný film století v roce 1998).