ČESKÁ ŠKOLA ŘÍM OSLAVILA 100. VÝROČÍ VZNIKU ČESKOSLOVENSKA

V sobotu 27. října 2018 se v České škole Řm konalo slavnostní shromáždění u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Součástí akce byla také výstava „Tady nová republika“, uspořádaná ve spolupráci s Národním pedagogickým muzeem a knihovnou J. A. Komenského v Praze. V průběhu shromáždění byly vyhodnoceny nástavbové programy ČŠŘ za školní roky 2017/2018 a 2018/2019 (I. pololetí), které se konaly k uctění tohoto významného výročí: didaktický program „Osmička v československých dějinách XX. století. Vznik a vývoj samostatného československého státu“; a keramická dílna „Český betlém“. Následoval houslový koncert vybraných úryvků z děl Antonína Dvořáka v podání Terezy Kudelové, stážistky z Masarykovy univerzity v Brně. Na závěr si všichni přítomní vyslechli a zazpívali českou státní hymnu. Po oficiální části se přítomní setkali u svátečního oběda, inspirovaného částečně jídelníčkem první republiky, který připravily maminky žáků ČŠŘ a členky sdružení Associazione Praga. Odpoledne se předškolní děti a mladší žáci věnovali práci v keramické dílně pod vedením učitelky Šárky Belvisi Chmelíčkové a starší žáci se zabývali dalšími činnostmi k prohloubení školního programu. (kr)