PŘEDNÁŠKA: PROF. VINICIO D’ANNUNZIO, „FYZIOLOGICKÉ ZÁKLADY BILINGVISMU“

V současné době se stále více setkáváme s tím, že řada rodin odchází z různých příčin z místa svého rodiště do zahraničí, nebo jsou uzavírána smíšená manželství; děti z takových rodin vyrůstají mezi dvěma kulturami; z jazykové stránky jsou bilingvní a rodiče musí řešit otázku, jak své dítě s ohledem na dvě kultury vychovávat.

Associazione Praga v roce 2011 zahájila projekt Česká škola Řím, jehož základem je právě podpora a rozvíjení bilingvismu u dětí pocházejících z italsko-českých rodin, nebo případně z českých rodin, které z pracovních i jiných důvodů žijí v Itálii a jejich děti se v Itálii často i narodily. AP tedy v návaznosti na pedagogickou činnost České školy Řím věnuje soustavnou pozornost problematice bilingvismu a organizuje setkávání s odborníky ve formě odborných seminářů a přednášek.

Jedním z nich byla přednáška, kterou v sobotu 17. listopadu 2018 přednesl Prof. Vinicio D´Annunzio, neurolog a neurochirurg, bývalý badatel na univerzitě Università Cattolica,  primář na jednotce RSA Disabili Alta Assistenza Fondazione Don Carlo Gnocchi v Římě. Jeho vystoupení Le basi fisiologiche dell‘educazione bilingue („Fyziologické základy bilingvní výchovy“) zaujal nejen členy AP a rodiče dětí z ČŠŘ, ale přilákal i odborné publikum (lékaři, učitelé a další pedagogičtí pracovníci), které si přednášku se zájmem poslechlo a o tématu diskutovalo.  (kr)