UVEDENÍ ROMÁNU SYLVIE RICHTEROVÉ

V sobotu 2. února 2019 Sylvie Richterová, česko-italská bohemistka, spisovatelka a literární teoretička, uvedla pro členy sdružení Associazione Praga a další zájemce italský překlad svého románu “Každá věc ať dospěje na své místo“ (Torst Praha 2014) – „Che ogni cosa trovi il suo posto“. Román vydalo římské nakladatelství Mimesis v roce 2018 a jeho italskou verzi vytvořila překladatelka Alessandra Mura. Uvedení se zúčastnily jak autorka románu, tak jeho překladatelka, která pro publikum představila Sylvii Richterovou jako spisovatelku.

V zaplněném Zeleném sále Papežské koleje Nepomucenum mělo publikum možnost sledovat zanícený rozhovor překladatelky se spisovatelkou, oživený četbou obsáhlých ukázek z románu, v citlivém podání mladého umělce Giacoma De Rose. Mluvilo se nejen o samotném románu, ale i o okolnostech jeho vzniku a o složitých dobách, ve kterých se jeho děj odehrává – „více než šedesát let lidských životů, zážitků dětí i dospělých, tragických osudů, lásek a spletitých osobních příběhů na pozadí krutých a zraňujících českých dějin“ (cit.). Zajímavé byly postřehy překladatelky románu, které upoutaly i nejmladší publikum, mezi nímž byli i někteří žáci 2. stupně České školy Řím. Sylvie Richterová se s publikem podělila o zajímavé, ale nelehké osobní zkušenosti, a někteří z přítomných zase připojili své vzpomínky na ni jako univerzitní profesorku nebo spolupracovnici. Následovala  živá diskuse.

U příležitosti uvedení románu ve sdružení Asociazione Praga měli přítomní také možnost podívat se na některé výstavní panely z výstavy věnované osobnosti S. Richterové. Výstavu „Sylvie Richterová. Proměny cesty“ uspořádala v roce 2016 Moravská zemská knihovna v Brně v cyklu „Oči Brna“. Děkujeme kurátorce výstavy Romaně Macháčkové z MZK za laskavé poskytnutí katalogu výstavy a za umožnění vystavit některé plakáty.

Další informace se nacházejí na těchto webových stránkách v pozvánce na uvedení knihy:

K nim připojujeme odkaz na další recenzi, která vyšla po uveřejnění pozvánky:
http://www.mangialibri.com/libri/che-ogni-cosa-trovi-il-suo-posto. (kr)