VII. SETKÁNÍ ČESKÝCH ŠKOL V ITÁLII

Associazione Praga a Česká škola Řím – ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Itálii a Papežskou kolejí sv. Jana Nepomuckého v Římě – byly organizátory VII. setkání Českých škol v Itálii, které se konalo ve dnech 8.-10. března 2019 (v pátek v Nepomucenu, v sobotu na Velvyslanectví ČR).

Hlavním tématem Setkání byl bilingvismus: „Výuka češtiny a českých reálií s ohledem na bilingvismus dětí a žáků a jejich povědomí o české kultuře v rámci vzdělávacích programů Českých škol v Itálii: přístupy, metody, specifika“; kromě toho zúčastněné školy informovaly o novinkách a nových projektech.
Na Setkání vystoupili zástupci a učitelé Českých škol z Bologne, Florencie, Milána, Neapole a Říma.

Důležitost tohoto Setkání potvrzuje fakt, že se ho aktivně zúčastnili velvyslankyně ČR J.E. Hana Hubáčková, Bc. Th. Mgr. Vojtěch Novotný, vicerektor Nepomucena, a nejvyšší zastupitelé českých institucí, pokud jde o spolupráci s krajany: Ing. Tomáš Czernin, předseda Stálé komise Senátu PČR pro krajany žijící v zahraničí; Mgr. Jiří Krátký, zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti MZV ČR (mimo jiné přednesl informaci o připravovaném pokračování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí na léta 2021 až 2025, jehož cílem bude i nadále šířit a udržovat český jazyk a kulturu za hranicemi České republiky; Mgr. Monika Slabá, z Oddělení pro záležitosti krajanské a organizační MŠTV ČR – Sekce legislativy a mezinárodních vztahů, i další. Zásadní bylo vystoupení MUDr. Lucie Slavíkové-Boucher, ředitelky České školy bez hranic, která se mimo jiné zamyslela nad postavením Čechů 30 let po Sametové revoluci a poukázala také na nutnost aktualizace české legislativy ve vztahu ke krajanům.

Vystoupila i Mgr. Petra Březáčková, za Česká centra; informovala o chystaném projektu „Poběž s Emilem“ (2020 – 2022) jako pocta Emilu Zátopkovi ke 100. výročí jeho narození.

Součastí Setkání bylo jako obvykle vystoupení odborníků. Do tematiky bilingvismu zasvětil přítomné Prof. Vinicio D´Annunzio, neurolog a neurochirurg; s velkým ohlasem se setkal příspěvek PhDr. Markéty Pánkové, ředitelky Národního pedagogického muzea a knihovny J.A.Komenského v Praze, a PhDr. Jitky Kendíkové, ředitelky Základní školy a Gymnázia „Jiřího Gutha-Jarkovského v Praze“, garantky školního vzdělávacího programu České školy Řím. Velmi přínosné bylo neplánované vystoupení profesorky Prof. Ivany Švagrové z pražského Česko-italského gymnázia v Bohnicích.

Živý zájem vzbudila svou didaktickou dílnou učitelka ČŠŘ Monika Kramná, která se zaměřila na výuku psaní u leváků.

Novinkou tohoto Setkání byly příspěvky dvou mladých členů sdružení Associazione Praga, představitelů tzv. „druhé generace“, advokáta Alessandra Di Paola a studentky Teresy Mele (studuje obor „Mediazione linguistica e culturale“ na neapolské univerzitě „LOrientale“), kteří svou kompetenci potvrdili vystoupením na téma problematiky právnického překladu a zamyšlením nad jazykovou interferencí mezi italštinou a češtinou.

Svým sympatickým dopisem se na ředitelky Českých škol v Itálii obrátil Samuele, žák 9. třídy ČŠŘ (dopis si můžete přečíst v příloze).

Bylo by nesnadné shrnout krátce vystoupení jednotlivých škol, proto pro zájemce přikládáme program setkání a anotace příspěvků.

Setkání ukončila živá diskuse o perspektivách činnosti krajanských organizací a o budoucnosti a možném rozvoji projektu Česká škola,
a to nejen v Itálii.

VII. setkání Českých škol v Itálii bylo ukončeno nedělní dopolední procházkou po stopách italského malíře Caravaggia.

Příští Setkání – VIII. setkání Českých škol v Itálii – bude pořádat Česká škola Florencie.                       (kr-kz)

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow