PODZIM 2021 VE SDRUŽENÍ ASSOCIAZIONE PRAGA

KONCERT VĚNOVANÝ ČESKÉMU SKLADATELI ALOISI HÁBOVI (1893-1973)

Dne 18. listopadu se konal výchovný kocert „Alois Hába a jeho novátorský přínos evropské hudbě”.

V krásném prostředí Zeleného sálu v Papežské koleji Nepomucenum vystoupila sopranistka Vladislava Řehořová, členka sdružení Associazione Praga, a kytarista Francesco Cuoghi, bývalý profesor kytary na konzervatořích v Pesaru a ve Florencii. Přítomní měli možnost seznámit se s významnou novátorskou  osobností české hudební scény 20. století, Aloisem Hábou. U italského publika se výchovný koncert setkal
s velkým  zájmem.

Na závěr setkání přítomní ochutnali vynikající české koláčky, které pro tuto příležitost připravila členka rady sdružení paní učitelka Monika Kramná.

Více: Rozhovor s Mistrem F. Cuoghim si můžete přečíst v Římských listech 2021; VII., str.18: https://associazionepraga.it/cs/zpravodaji/.                                                                                                        (kz)

UVEDENÍ KNIHY ČLENA SDRUŽENÍ

Dne 30.listopadu v příjemném prostředí literární kavárny Fabrica, via Savonarola 8 v Římě,  proběhlo uvedení zatím poslední knihy spisovatele a novináře, člena sdružení, Maurizia Quiliciho.  „Non togliete la gioia agli animali” (San Paolo Edizioni 2020).

Maurizio Quilici,  vášnivý ochránce přírody, se  věnuje dobrovolnické činnosti v italských národních parcích.
V knize, která se čte jako přesvědčivá novinářská reportáž, čtenář objeví minulost a představí si budoucnost vztahu člověka a zvířete, který se stále více jeví jako nepostradatelný pro to, aby byl člověk skutečně sám sebou.

Maurizio Quilici je dlouholetým členem a podpůrcem sdružení Associazione Praga, pro které pořádá tematické procházky „mezi přírodou a kulturou“. Jako zkušený znalec české kultury spolupracuje s redakcí zpravodaje „Římských listů“, kde se věnuje rubrice „Praha – Řím a zpět. Knihy, kultura, zprávy. Česká republika v Itálii“.

Více: O této knize informovaly Římské listy 2020; VI.1, str. 10. https://associazionepraga.it/cs/zpravodaji/.                                                                                                                                                                              (kz)