UCTĚNÍ OBĚTI JANA PALACHA 2023

19. ledna 2023, v den výročí smrti Jana Palacha, se sešly italská a česká komunita, aby vzdaly čest Janu Palachovi a připomněly památku tohoto mučedníka za svobodu. Akce byla zorganizována z iniciativy sdružení Associazione Praga a místní části 2 hlavního města Řím. Pietní setkání se konalo u sochy Jana Palacha v římské čtvrti Villaggio Olimpico a zúčastnily se ho předsedkyně Sdružení Kateřina Di Paola Zoufalová a představitelé hlavního města v osobě radní Alessandry Bertucci, která připomněla, že sochu darovali Římané, hluboce zasaženi činem Jana Palacha. Památka je svědectvím velké citlivosti Římanů a jejím cílem je připomínat mladým generacím, aby nezapomínaly na dějiny a aby věřily v duchovní hodnoty, které odpradávna spojují evropské národy. Kromě členů a přátel sdružení Associazione Praga se pietního aktu zúčastnila Jitka Pavlovićová, rada pro vnitřní politiku, kulturu a tisk Velvyslanectví České republiky v Římě. a Tomáš Roule,
spirituál Papežské koleje sv. Jana Nepomuckého, který se s přítomnými podělil o krátké zamyšlení.