MEZI KULTUROU A PŘÍRODOU: PĚŠÍ VÝLETY NA PODZIM 2020

Po letní přestávce pokračovalo sdružení Associazione Praga ve své činnosti uspořádáním dvou pěších výletů z cyklu mezi kulturou a přírodou, které s velkou péčí a nadšením zorganizoval a koordinoval Dr. Maurizio Quilici.

20. září se členové Sdružení mohli zúčastnit krásné procházky uprostřed velkého Regionálního parku v pohoří Simbruini (Parco Regionale dei Monti Simbruini). Pod pečlivým vedením dr. Maurizia Quiliciho skupina došla k místu „Le Vedute“ (1747 m ), na úpatí hory Autore. Při návratu po cestě Via Tiburtina Valeria jsme navštívili Muzeum rolnické kultury v údolí horního toku řeky Aniene. Muzeum se nachází v obci Roviano, v areálu krásného hradu Brancaccio. Po muzeu nás provázel starosta Roviana Dr. Marco Folgori, který nám poskytl podrobné informace o tradičních zvycích v údolí.

Druhá procházka se konala 11. října a zavedla nás k návštěvě zbytků Horatiova sídla (Villa di Orazio), které vlastnil známý básník Quintus Horatius Flaccus – opakovaně se o tomto sídle ve svých dílech zmiňuje. Vítaným „ciceronem“ byl starosta města Licenza a předseda Horské komunity oblasti Aniene (Comunità Montana dell’Aniene) dr. Luciano Romanzi. Během návštěvy vily milované Horatiem recitovali básníkovy verše koordinátor Dr. Maurizio Quilici a náš člen advokát Alessandro Di Paola, oba vášniví příznivci básníka Horatia a klasické literatury. Verše přednesené v této podmanivé krajině všichni přítomní velmi ocenili. Později jsme dorazili do města Licenza, kde jsme navštívili Městské muzeum věnované Horatiovi. Jsou v něm mimo jiné vystaveny nálezy nalezené při vykopávkách výše zmíněné vily.                                                                (kz-kr)