VÝLET ČESKÉ ŠKOLY ŘÍM DO ARCHEOLOGICKÉHO NALEZIŠTĚ OSTIA ANTICA – venkovní výuka

V neděli 10. října 2021 uspořádala Česká škola Řím (ČŠŘ) celoškolní výlet do archeologického naleziště Ostia antica, bývalého obchodního přístavu starověkého Říma. Protože 2. stupeň ČŠŘ má zatím výuku jen na dálku, byl výlet vítanou příležitostí k setkání všech dětí, žákyň a žáků, studentek a studentů, ale také rodičů a učitelů. Akce se konala v rámci měsíčního celodenního setkání a jejím cílem byla komentovaná prohlídka starověkého  města s českou průvodkyní Jaroslavou Hásovou. Žáci byli rozděleni do dvou skupin (1. stupeň a 2. stupeň), které se při prohlídce vystřídaly. Setkání se tedy mohlo využít i k výtvarné dílně pod odborným vedením učitelky a výtvarnice ČŠŘ Šárky Belvisi Chmelíčkové. Všichni si tak mohli vyzkoušet malování v plenéru (archeologické památky a příroda) a připomenout si při tom i malíře Štěpána Zavřela, jehož dílu se ČŠŘ věnovala v minulém školním roce. Výklad v češtině přispěl k prohloubení znalostí české terminologie a skloňování jmen cizího původu v češtině. Příležitostný překlad informačních panelů naznačil úskalí překladu z italštiny do češtiny a také ukázal, jak různě se přejímají cizí vlastní jména do italštiny a do češtiny. Zaujetí, se kterým děti a žáci prohlídku sledovali, snad naznačuje i to, že si někdo z nich začal představovat své budoucí povolání jako průvodce českých turistů po Římě, nebo jako překladatel.

Součástí akce byla také činnost zahrnuta v pracovních listech, které pro jednotlivé třídy a věkové skupiny připravily učitelky ČŠŘ. O organizační stránku a vedení výletu se skvěle postarala paní učitelka Monika Kramná. Paní průvodkyni J. Hásové děkujeme za výbornou spolupráci a za citlivý přístup při výkladu pro dvě různé věkové skupiny.                                                                                                                      (kr)