UKONČENÍ PRVNÍHO POLOLETÍ 2022/2023 V ČESKÉ ŠKOLE ŘÍM

V sobotu 28. ledna 2023 Česká škola Řím (Škola) ukončila první pololetí školního roku 2022/2023. Ředitelka Školy Dott.ssa Kateřina Di Paola Zoufalová zhodnotila dosažené výsledky a všem popřála hodně sil do druhého pololetí. Škola se rozloučila se stážistkami Adélou Šmídovou a Kateřinou Smutnou, které byly vítanou posilou Školy v prvním pololetí. A přivítala stážistky nové – Mgr. Annu Bartoňovou z Univerzity Palackého v Olomouci a Bc. Annu Hartlovou z Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

V odpolední části celodenního setkání měli žáci i jejich učitelé možnost podívat se na závěrečné práce studentů –  absolventů Školy, kteří se v rámci rozšířeného vyučování českého jazyka a literatury věnovali nejen prohlubování svých znalostí z těchto oborů. Pod vedením odborníka na kreativní činnost Dominika Schnellyho měli možnost nakouknout do zákulisí tvorby videodokumentů. Úkolem bylo natočit na závěr krátký spot na téma, které si vybrali. Své závěrečné práce představili (v abecedním pořadí)  Riccardo Beltrano, Valentina Dea Belvisi, Vojtěch Bronk, Ariele Augusto Giacchetti a Francesco Morisco. Tématika dokumentů zahrnovala jak originální pohledy na památky a zajímavosti ze života Věčného města, tak i další náměty.

Všichni přítomní žáci a k tomu ustavená hodnotící porota hlasovali o nejvydařenější snímek. Vzhledem

k tomu, že ve všech pěti případech šlo o skutečně originální a výborně provedenou práci, nebylo snadné rozhodnout. O to zajímavější je, že jak žáci, tak i porota se nakonec shodli. Vítězným snímkem se stala práce „Čtěte! Nebudete hloupí!“ Valentiny D. Belvisi, která velmi stručně, ale naprosto výstižně vyzdvihuje význam četby pro každého z nás. Blahopřejeme!

Všechny práce bude možno vidět na kanále youtube sdružení Associazione Praga.                                       (kr)