MARTINA LEIEROVÁ. DŮM S VYPŮJČENÝM VÝHLEDEM

Martina Leierová (Foto - Archivio di M. Leierová)
Martina Leierová (Foto – Archiv M. Leierová)

Ve středu 20. května 2020 Associazione Praga ve spolupráci s italsko-českým spolkem  Associazione culturale Lucerna v Bologni a Spolkem krajanů a přátel ČR v Miláně uspořádala uvedení románu Martiny Leierové „Dům s vypůjčeným výhledem“. Vzhledem k tomu, že se uvedení knihy konalo v době nucené karantény, uskutečnila se akce ve formě videokonference. Jde o první setkání tohoto druhu, které Associazione Praga spolu s dalšími jmenovanými sdruženími uspořádala. Přes počáteční technické problémy se spolupráce na realizaci akce ukázala jako zajímavá a přínosná; tuto videokonferenci lze tedy považovat i za zahájení nového období ve spolupráci krajanským organizací v Itálii a začátek cyklu dalších podobných setkání.

Videokonferenci uvedla místropředsedkyně sdružení Eva Trlíková v zastoupení předsedkyně Kateřiny Di Paola Zoufalové. Následovalo krátké představené autorky a jejího románu (Květoslava Rubešová, Římské listy). Kniha ve zkratce: Česká novinářka Zoa má na zakázku vypátrat, zda obraz, který si bohatý kupec zakoupil, je pravý; pátrání ji zavede do USA a především do Japonska, které se tak stane nejen pozadím, ale podstatnou částí románu. Martina Leierová, autorka knihy, potom odpověděla na několik otázek a přečetla úryvky ze svého románu. Otázky se týkaly samotného nápadu k napsání této knihy neobvyklé jak z hlediska vzdálených míst a reálií, kde se děj odehrává, tak z hlediska zařazení (psychologický román, detektivka, cestopis). Mluvila o svých zkušenostech z Japonska a o jeho mnohostranné podobě i o tom, jak se jí o Japonsku psalo. A odpověděla i na otázku týkající se brněnského nakladatelství Host, které její román vydalo.

Z hlediska dějin umění a s tím spojenými tématy zasadili knihu M. Leierové do širších souvislostí historička umění Hana Crotti Křenková z Milána (Spolek krajanů a přátel ČR) a Andrea Luis Ballardini z Bologne (malíř a předseda krajanského sdružení Associazione culturale Lucerna). Zoa, hlavní hrdinka románu „Dům s vypůjčeným výhledem“, má zjistit, zda obraz s portrétem ženy italského malíře Amedea Modiglianiho (1884-1920) je pravý, nebo zda jde o padělek. Nejprve H. Crotti Křenková promluvila na téma Modigliani a falzum a potom se A. L. Ballardini zamyslel nad tím, zda je vůbec možné, aby se umělecký svět zbavil padělatelů a zda už nakonec padělatelé a jejich výtvory nepatří do uměleckého světa. Potom se sám obrátil na autorku s dotazem, jak ji vůbec napadlo věnovat se tak ožehavému tématu jako je prostředí velkých sběratelů a padělků. M. Leierová dále odpověděla i na otázku, zda měla v úmyslu od začátku ve svém románu propojit dvě témata, padělky uměleckých děl a Japonsko, nebo zda jí téma padělků posloužilo především jako záminka, jak se dostat do Japonska.

Závěrečné dotazy zaslalo publikum; zajímalo se o to, do jaké míry je kniha autobiografická, i o to, jaké plány má autorka do budoucna.

Videokonference se zúčastnilo přes 50 zájemců z celé Itálie, a několik dalších i z jiných zemí, což svědčí o tom, že je akce zaujala a že je  možno uvažovat o pokračování v tomto směru. V příloze si můžete přečíst odezvu, kterou sdružení Associazione Praga zaslala paní Jana Schulzová (předsedkyně) jménem Spolku krajanů a přátel České republiky v Miláně. (klikněte zde a přečtěte si)

Akci obohatila videonahrávka skladby Ennia Morriconeho v podání žákovského orchestru Boom Bang Band ze Základní umělecké školy v Novém Jičíně pod vedením učitele Petra Václava Michny; v této koronavirové době žáci skladbu nahráli na své mobilní telefony (viz odkaz pod zprávou).

Další informace:

Martina Leirerová je novinářka a spisovatelka. Procestovala kus světa, kromě jiného pobývala 4 roky v Japonsku; nyní žije v Římě. O Itálii napsala několik dopisů pro týdeník Respekt. „Dům s vypůjčeným výhledem“ je její knižní prvotinou. Letos na jaře se podílela na kolektivní práci „Doba koronavirová“ (vydalo ji nakladatelství Zeď v Praze v květnu 2020: https://www.knihyzed.cz/doba-koronavirova/), v níž využila svých deníkových záznamů z karantény v Římě.

Martina Leierová, Dům s vypůjčeným výhledem. Host: Brno 2017. 352 stran. ISBN 978-80-7577-190-2.

Více o knize a její autorce – stránky nakladatelství Host:

Booktrailer Dům s vypůjčeným výhledem:
Video: Ennio Morricone, „Gabrielův hoboj“ v podání žákovského orchestru ZUŠ v Novém Jičíně: