Týden češtiny ve světě 2020 a XII. mezinárodní konference českých škol v zahraničí

Týden češtiny ve světě je každoroční setkání vyučujících, ředitelů a organizačních pracovníků českých škol v zahraničí, které se každý rok koná na přelomu července a srpna v Praze. Akci pořádá spolek Česká škola bez hranic (https://csbh.cz/). Pro účastníky jsou připraveny odborné semináře a kurzy, nechybí ani bohatý kulturní program. Během souběžné výroční mezinárodní konference českých škol v zahraničí se zástupci jednotlivých českých škol v zahraničí potkávají s představiteli partnerských českých ministerstev, sdílejí své zkušenosti ze zemí, kde působí, a projednávají i organizačně-legislativní otázky. Program Týdne doplňuje prezentace novinek literatury pro děti a mládež a vzdělávacích projektů dalších partnerských organizací.

Letos se tato akce konala již po dvanácté a probíhala pod záštitou ministra zahraničních věcí pana Tomáše Petříčka. Vzhledem k pandemii a celosvětovému nouzovému stavu se odehrála ve virtuální podobě. Začala již 4. května seminářem „AMOS – soubor vzdělávacích materiálů pro 1. ročník“ a pokračovala webinářem „Učíme se venku“, který se konal 20. května. S předstihem ji pozdravili, a tím de facto zahájili, pan senátor Tomáš Czernin, předseda Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí, paní Dana Prudíková, náměstkyně ministra školství, a pan Jiří Krátký, zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti MZV ČR. Ten ve svém příspěvku připomněl, že se navzdory velmi nepříznivým podmínkám v tomto koronavirovém roce podařilo vytvořit dokonalý přehled krajanské komunity ve světě, na jehož základě bylo možno podat české vládě žádost o ještě ambicióznější podporu krajanských programů. Dále zdůraznil, že v žádném případě tento rok nelze považovat jen za negativní, neboť při nutnosti práce na dálku došlo k rozvoji v použiívání technologií a různých nástrojů, čímž se v podstatě podařilo přenést alespoň část krajanského světa do virtuální roviny. Tento nový rozměr bude třeba rozvíjet i nadále. Stále však bude platit, že šlo o přístup pouze alternativní, protože žádný virtuální kontakt nemůže nahradit skutečný živý kontakt mezi lidmi.
Celé zdravice všech  jmenovaných představitelů si můžete poslechnout zde: https://csbh.cz/ruzne/zdravice-tomase-czernina-k-tydnu-cestiny-ve-svete-2020/.

Vlastní Konference se konala ve čtvrtek 30. července 2020. V dopoledním bloku probíhaly webináře na dálku k vybraným tématům, a to v reálném čase. Odpoledne mohli všichni účastníci diskutovat o předložených tématech v rámci kulatých stolů. Týden zahrnoval řadu odborných kurzů a přednášek, které mohli zájemci sledovat v době, která jim vyhovovala.

Týdne češtiny ve světě a Mezinárodní konference českých škol v zahraničí se pravidelně účastní zástupkyně České školy Řím. Letos to byla ředitelka ČŠŘ Kateřina Di Paola Zoufalová a učitelka a metodička ČŠŘ Květoslava Rubešová.

Z obsahu: Prezenční metodické webináře on line ve čtvrtek dopoledne byly věnovány pamětnickému portálu pro výuku na dálku s aktivitami pro 1.stupeň; představení vzdělávacího portálu My jsme to nevzdali pro výuku moderních dějin (včetně metodiky a pracovních listů); diskusi o šikaně z hlediska mýtů a reality; a výuce češtiny pro bilingvní děti. – Odpolední blok začal úvodním slovem Lucie Slavíkové Boucher, předsedkyně České školy bez hranic, která zhodnotila uplynulý rok v českých školách v zahraničí a upozornila na některé nejbližší akce: účastníci se dozvěděli o nové vzdělávací platformě pro učitele českých škol v zahraničí, kterou bude zajišťovat Česká škola bez hranic a jejíž otevření se plánuje na podzim 2020. Byli také upozorněni na 2. ročník Dne české diaspory, jehož součástí je literárně výtvarná soutěž pro děti i dospělé inspirovaná knihou výtvarníka Petra Síse „Zeď“. Týden pokračoval kulatým stolem se zástupci ministerstev (MŠMT – Dana Prudíková, Eva Tučková, Svatopluk Pohořelý – a MZV – Jiří Krátký); následovaky kulaté stoly a výměna zkušeností na téma výuka na MŠ a na 1. stupni, školní výuka na 2. stupni; vícejazyčnost a spolupráce s rodiči; financování českých škol v zahraničí; architektura českých škol v zahraničí a řízení jejich chodu. – Odborné metodické kurzy a semináře se zaměřily na mezipředmětové vztahy ve výuce českého jazyka a literatury na 1. stupni ZŠ v českých školách v zahraničí (akreditovaný kurz MŠMT); logopedickou péči u bilingvních dětí; architekturu české školy v zahraničí; management a financování české školy v zahraničí; aplikace ve výuce jazyků (učení a studium on line); současnou češtinu a její vývojové tendence; současnou dětskou literaturu pro děti a mládež a její využití ve výuce; čtení příběhů v předškolním věku; zpracování čtenářských deníků; ochraně na sociálních sítích; zhudebněným jazykovým hrám.

Více informací: https://csbh.cz/ruzne/tyden-cestiny-ve-svete-2020-program-a-prihlasky/       (kr)