PŘIPOMNĚLI JSME SI OBĚŤ JANA PALACHA

„Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí.“
Jan Palach

Památník Jana Palacha, Řím, náměstí Jana Palacha – Sochař Vittorio Di Colbertaldo (1902-1979)

Zářivá obloha s horkými dny

pevné kamenné podnoží

takovou modř nebe vymaloval Bůh

do ní se tyčí tvoje ruce

konečky prstů se dotýkáš modra
(…)

Anastáz Opasek

Pomník Jana Palacha v Římě

(úryvek)

V úterý 19. ledna 2021 uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Římě pietní akt k uctění oběti Jana Palacha, podle tradice přesně v den výročí jeho úmrtí (19. ledna 1969, letos je 52. výročí). Vzpomínkové shromáždění se konalo v prostorách Velvyslanectví a vzhledem k probíhající pandemii na něm mohl být přítomen jen omezený počet účastníků. Velvyslankyně ČR Hana Hubáčková připomněla Palachovu nejvyšší oběť a zdůraznila silný společenský význam jeho činu, který zůstává aktuální i dnes.

V zastoupení české krajanské komunity v Římě se pietního shromáždění zúčastnila ředitelka našeho krajanského sdružení Assocciazione Praga a České školy Řím, Kateřina Di Paola Zoufalová.

Ve středu 20. ledna 2021 navázala Associazione Praga na tuto událost videosetkáním  „Jan Palach v písních a v poezii”.

Po prvních dvou ukázkách (Kam tenkrát šel můj bratr Jan, text Zdeněk Borovec, podání Karel Gott, a Mourir dans tes bras, Salvatore Adamo) následoval krátký film Ticho natočený ke 40. výročí Palachovy oběti na základě klíčové písně Bohdana Mikoláška (Krátký film Praha 2009), obsahující významné osobní svědectví umělcovo.

Setkání pokračovalo krátkým přehledem básní (výběr), které bezprostředně reagovaly na Palachův čin. Kromě jiných si účastníci vyslechli báseň Jana Skácela Hořící keř (stejnými slovy nazvala svůj film o Janu Palachovi polská režisérka Agnieszka Holland (2013). Zazněly také verše, které Janu Palachovi, Pochodni č. 1 (jak se ve svých posledních dopisech podepsal Jan Palach), věnoval Jan Zajíc, Pochodeň č. 2.
V české hudbě zaujímali od 60. let minulého století významné místo písničkáři, v jejichž tvorbě se často setkáváme s bezprostřední reakcí na významné události, historické i z té doby. K nim jistě patřil Karel Kryl, jenž však právě na sebeupálení Jana Palacha reagoval s odstupem. Později jej zakomponoval do několika skladeb, z nichž při setkání zazněla píseň Marat ve vaně. Mluvilo se o dalších písničkářích (Bohdan Mikolášek, Vladimír Merta, Vlastimil Třešňák, Pavel Žalman Lohonka a další).

Reakce na Palachův čin se objevují i ve sředním proudu populární hudby. Kromě již zmíněné skladby Kam tenkrát šel můj bratr Jan můžeme připomenout text Václava Fischera Nezoufej pro Evu Olmerovou, text Jana Schneidera Soud, který zpíval Václav Neckář, slova Ladislava Kučery v písni Mistrům Janům (Jan Hus a Jan Palach) v podání Viktora Sodomy.

Se zájmem se setkalo uvedení ukázky z vážné hudby, skladba Jana Nováka Ignis pro Ianne Palach, Se svým vlastním latinsky napsaným textem ji skladatel uvedl roku 1969 v Rudolfinu.

Sebeupálení Jana Palacha mělo velkou odezvu i v Itálii.  Asi nejznámější je legendární píseň, kterou v roce 1969 složil a nazpíval italský písničkář Francesco Guccini Primavera di Praga. Ta také zazněla na závěr setkání.

Připravila Květoslava Rubešová (redakce Římské listy), technickou podporu poskytly Eva Trlíková, místopředsedkyně Sdružení, a Teresa Mele, členka Sdružení.

Pro sdružení Associazione Praga je ctí. že se videosetkání zúčastnila paní Klára Von Kriegsheim Kadlecová, zástupkyně velvyslankyně J. E. Hany Hubáčkové, jejíž poselství „Jan Palach jako výzva” na závěr přečetla:  „(…) Apel, který nám Jan Palach zanechal, je trvalý. Jeho oběť zůstane otevřenou otázkou, kterou nelze jednou provždy uchopit, zodpovědět a uzavřít. Je třeba se k ní vracet, společně i sami v sobě. Tak, jak můžeme, jak jsme schopni i ochotni bez ohledu na to, zda žijeme v roce 1969 nebo v roce 2021.”

Videosetkání se zúčastnila řada členů a hostů a akce se setkala s vřelým ohlasem.

Film Ticho: https://www.youtube.com/watch?v=aC6EitmbAS8

Associazione Praga děkuje kulturnímu magazínu UNI za poskytnutí materiálů o Janu Palachovi k 50. výročí jeho činu v roce 2019: https://www.magazinuni.cz/.

kr