UCTĚNÍ OBĚTI JANA PALACHA 2024

19. ledna 2024, v den 55. výročí úmrtí Jana Palacha, se sešly italská a česká komunita, aby vzdaly čest Janu Palachovi a připomněly památku tohoto mučedníka za svobodu. Akce byla zorganizována z iniciativy sdružení Associazione Praga (dále také jen Sdružení) a místní části 2 hlavního města Řím. Pietní setkání se konalo u sochy Jana Palacha v římské čtvrti Villaggio Olimpico. Na úvod vystoupil římský basník Antonio Sagredo s básní věnovanou Janu Palachovi, kterou složil k této příležitosti (báseň je přiložena níže).

Pietního aktu se zúčastnily předsedkyně Sdružení Kateřina Di Paola Zoufalová a dalši členové krajanské komunity a představitelé hlavního města v osobě radní Alessandry Bertucci. Ta připomněla, že sochu darovali Římané, hluboce zasaženi činem Jana Palacha. Památka je svědectvím velké citlivosti Římanů a jejím cílem je připomínat mladým generacím, aby nezapomínaly na dějiny a aby věřily v duchovní hodnoty, které odpradávna spojují evropské národy. Pietniho aktu se s krátkým proslovem zúčastnila také pani Klára von Kriegsheim Kadlecová, zástupkyně velvyslance České republiky v Římě, a Tomáš Roule, spirituál Papežské koleje sv. Jana Nepomuckého, který se s přítomnými podělil o krátké zamyšlení.

V souvislosti s uctěním 55. výroči tragického činu Jana Palacha měli členové Sdružení možnost zúčastnit se vědecké konference k tomuto výroči, kterou uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Římě v pondělí 22. ledna 2024 na půdě Velvyslanectví. O akci je možno přečíst si zprávu na stránkách Velvyslanectví: https://mzv.gov.cz/rome/cz/kultura_kursy_cestiny_a_krajanske_spolky/ucteni_pamatky_jana_palacha_v_rime_u.html

Také Česká škola Řím věnovala pozornost tomuto výročí. Např. studenti devátého ročníku se tomuto tématu věnovali v rámci samostatného projektu.